news

Деветнайсет души загинаха и 28 са в неизвестност след експлозия на газ, станала вчера в каменовъглена мина в китайската провинция Съчуан, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на китайската информационна агенция Синхуа. В момента на аварията под земята в мината е имало 154 души.

Според Ройтерс това е една от най-големите аварии в китайската минна промишленост тази година.

В мината Сяоцзяван са били изпратени спасителни екипи от други мини в района. Досега на повърхността са били изведени 107 миньори. Трима от тях починали в болница от рани и обгаряния.


Китайските мини, посочва Ройтерс, са смятани за "най-смъртоносни в целия свят" както заради липсата на мерки за безопасност, така и заради стремежа на собствениците да увеличат до максимум добива на въглища, за да посрещнат високото търсене, пише БТА.

Според официалната статистика в последно време броят на смъртните случаи е започнал да намалява. През 2011 г., по данни на китайската правителствена агенция по безопасност на труда, в страната при аварии в минни предприятия са загинали 1973 души, в сравнение с 2433 през 2010 г. и 2631 през 2009 г.

Мината в Сяоцзяван е собственост на компанията "Чжънцзин индъстри енд трейд" /Zhengjin Industry and Trade/. Полицията разпитва собственика на компанията.

Advertisement

0 коментара:

Публикуване на коментар